Малоданилівська селищна рада
Харківська область, Харківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно, нітрати!

Дата: 15.02.2024 10:20
Кількість переглядів: 138

Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії) і розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю. 

 

Враховуючи активні зовнішні і внутрішні міграційні процеси в Україні, інтенсивне забруднення довкілля на деокупованих територіях (в тому числі води питної), незадовільний технічний стан водозабірних споруд та водопровідних мереж, наявність проблемних питань санітарного очищення населених пунктів проблема захворювання стає дуже актуальною.

 

Групи підвищеного ризику становлять немовлята віком до 1 року, які перебувають на штучному вигодовуванні та діти до 3-х років, чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, із захворюваннями дихальної системи, хворобами серцево-судинної системи. Хворіють зазвичай немовлята, яких вигодовують сумішами, приготованими на воді з високою концентрацією нітратів (понад 50 мг/дм3) та нітритів.

 

         Основні симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, що вражені цією хворобою, може бути блювота і пронос. Гостре нітратне отруєння у дітей в 7—8% випадків закінчується смертю.

 

Основними заходами по профілактиці водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей до 3 років є використання для приготування їжі та питних цілей чистої від нітратів питної води, а саме фасованої, бутильованої столової води. 

 

Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання, пропонуємо для запобігання виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, передусім не вживати питну воду, забруднену наднормативними концентраціями нітратів, а також дотримуватись норм санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні джерел водопостачання, при проведенні санацій та при знезараженні води децентралізованих джерел питного водопостачання, що визначені вимогами ДСПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною».

 

           Державна установа «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» вкотре наголошує на неприпустимості використання води з колодязів (шахтних та трубчастих) і підземних природних джерел для приготування молочних сумішей, іншої їжі та задоволення питних потреб дітей до 3-х років без наявності лабораторного підтвердження якості та безпечності води.

 

Звертаємо Вашу увагу, що населення громади може провести дослідження води з індивідуальних колодязів,  звернувшись до нашої установи. Особам, у яких є діти віком до 3-х років та вагітним жінкам у третьому триместрі вагітності дослідження води проводяться за державні кошти.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх дітей.

 

Завідувач

Дергачівської філії

ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»                       Ірина РИЛЬЦЕВА

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь