БЕРЕЖІТЬ ЕКОСИСТЕМИ ВІД ПОЖЕЖ –ДОТРИМУЙТЕСЯ ПРАВИЛ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ!

Дата: 05.07.2024 09:38
Кількість переглядів: 90

Перебуваючи за населеним пунктом, господарюючи на присадибних ділянках та на відкритих територіях, не спалюйте суху рослинність, не розкладайте багаття у лісах, на торфовищах, утримайтеся від користування відкритим вогнем у зазначених місцях!

Пам’ятайте, що за сухої погоди спричинити пожежі в екосистемах здатен навіть непогашений сірник, залишений на сухій трав’янистій підстилці!

Не забувайте, що спалювання сухостою може спричинити тяжкі наслідки, такі як руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин, а також неконтрольоване поширення вогню! Трагічними наслідки можуть бути й для людей – вогонь з відкритої території перекидається на присадибні ділянки, будинки.

Випалювання сухої рослинності завжди пов’язане з ризиками поширення вогню на розташовані поруч будівлі, трансформаторні підстанції, лісові насадження та торфовища. Таким чином державі завдаються значні матеріальні та екологічні збитки, а продукти горіння небезпечні для людського здоров’я!

Якщо ви помітили пожежу, що починається (наприклад, невелике загоряння трави або тліючу лісову підстилку від покинутого кимось багаття), спробуйте загасити його самі, засипаючи піском чи заливаючи водою. Іноді досить просто затоптати полум’я (правда, треба почекати і переконатися, що трава або підстилка вже не жевріють, інакше вогонь може з’явитися знову)!

Якщо ж впоратися самотужки неможливо або пожежа вже набула значних розмірів, негайно телефонуйте за номером «101»!

Також доводимо до відома що відповідно  до розділу 4 пункту 4.2. «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах  України» затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 № 105, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27 липня 2006 року № 880/12754 на об’єктах благоустрою зеленого господарства забороняється:

 - вивозити і  звалювати  в  не  відведених  для  цього   місцях
відходи, сміття, траву, гілки, деревину, листя тощо;

- спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати  інші правила протипожежної безпеки.

Відповідно до розділу 3.7.  пункту 3.8.9. «Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій» затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 № 927/11207 на озеленених територіях забороняється:

- улаштовувати звалища сміття;

- спалювати  листя,  змітати  листя в лотки в період масового
листопаду,  засипати ними стовбури дерев і чагарників (доцільно їх
збирати  в  купи,  не допускаючи рознесення вулицями,  прибирати у
спеціально відведені  місця  для  компостування  або  вивозити  на
звалище);

- розпалювати  вогнища  і  порушувати  правила  протипожежної
безпеки.

  Пам’ятайте, що за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти (3 060,00 грн.) до трьохсот шістдесяти ( 6 120,00 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - стаття 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення;



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь