Малоданилівська селищна рада
Харківська область, Харківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що робити, якщо укусила тварина? Основні першочергові дії.

Дата: 12.03.2024 15:38
Кількість переглядів: 53

 У Харківській області ситуація зі сказом залишається напруженою.

Сказ це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

 

Головним джерелом збудника сказу в дикій природі є червоні лиси. Серед свійських тварин особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки та коти, досить часто хворіють на сказ також сільськогосподарські тварини.

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває від 7 днів до 3 місяців, але може збільшуватися, залежно від низки факторів:

  • місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);

  • кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;

  • віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

 

Якщо вас укусила чи обслинила тварина (особливо дика чи безпритульна), негайно зверніться до лікаря! Якщо тварина домашня, попросіть власника надати документи, що підтверджують її щеплення.

 

Коли лікар недоступний, ретельно промийте рану протягом щонайменше 15 хвилин мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці або іншими засобами (70% спиртом або 5% розчином йоду), що нейтралізують вірус. Після цього неодмінно зверніться за медичною допомогою.

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання в 96–99% випадків. Вона ефективна в разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи ослинення. Утім, курс імунізації призначають навіть через кілька місяців після контакту із хворою або ж підозрілою на сказ твариною.

 

У разі небезпечної локалізації укусів (обличчя, шия, голова, пальці рук, промежина), множинних або дуже глибоких поодиноких укусів, ослинення слизових оболонок, будь-яких ушкоджень, завданих тваринами, кажанами й гризунами, коли є ризик короткого інкубаційного періоду, окрім вакцини застосовують і антирабічний імуноглобулін. Інкубаційний період може скоротитися до 7 діб — це менше, ніж час вироблення поствакцинального імунітету. Якщо з моменту контакту із твариною минуло понад три доби, антирабічний імуноглобулін не застосовують.

Сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина якнайшвидше отримає необхідну медичну допомогу. Курс антирабічних щеплень призначають у разі ймовірного або наявного інфікування людини, після визначення приналежності випадків укусів до певних категорій контакту згідно з рекомендаціями ВООЗ. Самовільно припиняти лікування чи порушувати режим поведінки під час нього неприпустимо!

 

Наразі всі лікувальні заклади Харківської області та міста Харкова забезпечені антирабічною вакциною та антирабічним імуноглобуліном у достатній кількості для лікування та надання екстреної медичної допомоги.

Обов’язковому щепленню підлягають люди:

  • яких покусали скажені чи підозрілі на сказ тварини безпосередньо або через одяг навіть за найменших ушкоджень шкіри;

  • покусані будь-якими дикими тваринами (навіть без підозри на сказ);

  • подряпані підозрілими на сказ тваринами або в разі забризкування подряпин слиною таких тварин, потрапляння її на слизові оболонки;

  • які зазнали будь-якого мікроушкодження шкіри під час роботи з хворими на сказ тваринами, патологічним матеріалом або транспортування трупів тварин для дослідження.

Курс профілактичної імунізації призначають людям, які професійно пов’язані з ризиком зараження сказом: ветеринарні фахівці, мисливці, працівники лабораторій, які працюють з вірусом сказу, тощо.

 

Пам’ятайте, сказ неможливо вилікувати, але можливо попередити!
Фото без опису​​​​​​​

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь