Малоданилівська селищна рада
Харківська область, Харківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вимоги до використання дезінфекційних засобів

Дата: 22.02.2024 16:41
Кількість переглядів: 76

Застосування в  практиці великої кількості дезінфекційних засобів актуалізувало проблему оптимізації їх вибору, який у кожному конкретному випадку має проводитись з урахуванням епідемічної ситуації, особливостей та рівня мікробної контамінації об’єктів знезараження.
 

Дезінфекці́йні за́соби — хімічні речовини, біологічні чинники та засоби медичного призначення, що застосовуються для проведення дезінфекційних заходів.

Удосконалення дезінфекційних технологій на практиці вимагає оптимального вибору таких засобів залежно від конкретної задачі. З цією метою має здійснюватися комплексна система оцінки всіх значущих властивостей дезінфекційного засобу, які визначають виконання поставленої мети – забезпечення найвищої ефективності проведення дезінфекційних заходів.
 

Сучасні дезінфекційні засоби – це багатокомпонентні композиції, що складаються з діючих та допоміжних речовин, які забезпечують їх цільове призначення. За хімічною природою діючої речовини вони належать до таких груп хімічних сполук:

    альдегідовмісні;

    галоїдовмісні;

    кисневовмісні;

    поверхнево активні речовини (ПАР);

    спиртовмісні;

    феноловмісні;

    луги;

    кислоти.

 

Кожна група дезінфекційних засобів має свої переваги та недоліки, які мають визначити сферу її ефективного застосування.
 

При виборі дезінфекційного засобу необхідно звертати увагу на те, щоб він був дозволений до застосування на території України. Застосування та реалізація дезінфекційних засобів дозволяються лише за умови їх державної реєстрації. Положення про державну реєстрацію дезінфекційних засобів затверджується Кабінетом Міністрів України. Цим Положенням визначаються порядок державної реєстрації та перереєстрації дезінфекційних засобів.
 

Термін дії державної реєстрації дезінфекційного засобу становить п’ять років. Якщо протягом зазначеного періоду не встановлено науково підтверджених фактів, що дезінфекційний засіб щодо безпечності для здоров’я людини не відповідає вимогам санітарного законодавства, строк перереєстрації такого дезінфекційного засобу подовжується на п’ять років, за умови надання інформації щодо підтвердження його ефективності.
 

Виробництво, зберігання, транспортування, застосування та реалізація дезінфекційних засобів здійснюються з дотриманням вимог відповідних нормативно-правових актів. Застосування дезінфекційних засобів, не зареєстрованих у встановленому порядку в Україні, а також тих, у процесі виготовлення, транспортування чи зберігання яких було порушено вимоги технологічних регламентів та інших нормативно-правових актів, забороняється.
 

Слід пам’ятати: будь – який дезінфекційний засіб не є ідеальним, адже постійно  підвищуються санітарні вимоги до екологічної безпеки препаратів, змінюються властивості мікроорганізмів, згодом виникає резистентність до дії дезінфекційних засобів.
 

З відкритим реєстром дезінфекційних засобів, які можуть використовуватися на території країни можна ознайомитися на офіційному сайті Міністерства Охорони Здоров’я України.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь