Малоданилівська селищна рада
Харківська область, Харківський район
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ботулізм

Дата: 24.07.2022 15:01
Кількість переглядів: 2071

У мешканця Холодногірського району  м. Харкова 1981 року народження 10.07.2022 року було зареєстровано випадок захворюваності на Ботулізм (Класична харчова інтоксикація, спричинена Clostridium botulinum). Хворий був госпіталізований в Обласну інфекційну лікарню в реанімаційне відділення в стані середньої тяжкості. П?ять днів за життя пацієнта боролися лікарі, на теперішній час хворий переведений у відділення, де буде проходити подальше лікування.

         Продуктом, що ймовірно викликав захворюваність була риба в’ялена непатрана (карась), яку  придбав батько постраждалого на  торговельному майданчику ТОВ «ТАУЕРС» за адресою: Харківська область, м. Харків, вул. Полтавський шлях, 147.

      Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області  при отриманні екстреного повідомлення з КНП ХОР «Обласна клінічна інфекційна лікарня» про реєстрацію випадку захворюваності на Ботулізм відразу були вжиті усі необхідні заходи в межах наданих повноважень. Терміново була проведена позапланова перевірка суб’єкта господарювання, що здійснював реалізацію зазначеної продукції, в ході якої  відібрані проби риби та направлені до акредитованої лабораторії для проведення лабораторних досліджень. При проведенні позапланової перевірки були виявлені чисельні порушення діючого законодавства та вжиті адміністративно-запобіжні заходи: складено протокол про порушення діючого законодавства, вручено припис про усунення порушень діючого законодавства, винесені рішення про вилучення рибної продукції та про припинення діяльності з обігу рибної продукції на даному об?єкті.

        На підставі матеріалів перевірки, що були направлені Головним Управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області до Головного управління Національної поліції в Харківській області, відкрито кримінальне провадження та внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань.

        З огляду на вище зазначене, вважаємо за доцільне, ще раз нагадати мешканцям міста як уберегтися від харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій та ботулізму. Вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені; не придбайте продуктів харчування на стихійних ринках; не готуйте та не вживайте продукти, які не рекомендуються в теплий період року (паштети, ковбаси кров’яні домашнього виробництва, сирі яйця, м'ясо і риба, що не пройшли ретельної термічної обробки (карпаччо, тартар, суші і роли), багатокомпонентні салати із майонезом або сметаною, несезонна городина, молочні продукти, кондитерські вироби з кремом; в жодному з випадків не можна вживати річкову рибу, копчену чи в’ялену, непатрану. Адже саме непатрана річкова риба часто-густо стає головною причиною зараження ботулізмом.  А це захворювання, навіть у разі повного одужання, може залишити людину  інвалідом!

Дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

5 кроків до безпечнішої їжі

1. Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

        Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.

                                Бережіть своє здоров?я та здоров?я близьких Вам людей!!!

       Пам?ятайте! Зберегти Ваше здоров?я допоможуть прості правила особистої гігієни!!!

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь