Ботулізм

Дата: 24.07.2022 15:01
Кількість переглядів: 2253

У мешканця Холодногірського району  м. Харкова 1981 року народження 10.07.2022 року було зареєстровано випадок захворюваності на Ботулізм (Класична харчова інтоксикація, спричинена Clostridium botulinum). Хворий був госпіталізований в Обласну інфекційну лікарню в реанімаційне відділення в стані середньої тяжкості. П?ять днів за життя пацієнта боролися лікарі, на теперішній час хворий переведений у відділення, де буде проходити подальше лікування.

         Продуктом, що ймовірно викликав захворюваність була риба в’ялена непатрана (карась), яку  придбав батько постраждалого на  торговельному майданчику ТОВ «ТАУЕРС» за адресою: Харківська область, м. Харків, вул. Полтавський шлях, 147.

      Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області  при отриманні екстреного повідомлення з КНП ХОР «Обласна клінічна інфекційна лікарня» про реєстрацію випадку захворюваності на Ботулізм відразу були вжиті усі необхідні заходи в межах наданих повноважень. Терміново була проведена позапланова перевірка суб’єкта господарювання, що здійснював реалізацію зазначеної продукції, в ході якої  відібрані проби риби та направлені до акредитованої лабораторії для проведення лабораторних досліджень. При проведенні позапланової перевірки були виявлені чисельні порушення діючого законодавства та вжиті адміністративно-запобіжні заходи: складено протокол про порушення діючого законодавства, вручено припис про усунення порушень діючого законодавства, винесені рішення про вилучення рибної продукції та про припинення діяльності з обігу рибної продукції на даному об?єкті.

        На підставі матеріалів перевірки, що були направлені Головним Управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області до Головного управління Національної поліції в Харківській області, відкрито кримінальне провадження та внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань.

        З огляду на вище зазначене, вважаємо за доцільне, ще раз нагадати мешканцям міста як уберегтися від харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій та ботулізму. Вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені; не придбайте продуктів харчування на стихійних ринках; не готуйте та не вживайте продукти, які не рекомендуються в теплий період року (паштети, ковбаси кров’яні домашнього виробництва, сирі яйця, м'ясо і риба, що не пройшли ретельної термічної обробки (карпаччо, тартар, суші і роли), багатокомпонентні салати із майонезом або сметаною, несезонна городина, молочні продукти, кондитерські вироби з кремом; в жодному з випадків не можна вживати річкову рибу, копчену чи в’ялену, непатрану. Адже саме непатрана річкова риба часто-густо стає головною причиною зараження ботулізмом.  А це захворювання, навіть у разі повного одужання, може залишити людину  інвалідом!

Дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

5 кроків до безпечнішої їжі

1. Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

        Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.

                                Бережіть своє здоров?я та здоров?я близьких Вам людей!!!

       Пам?ятайте! Зберегти Ваше здоров?я допоможуть прості правила особистої гігієни!!!

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області

Фото без опису


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних